Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zona rurală

În contextul lansării sub-măsurii 6.2 – “Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zona rurală” din cadrul PNDR 2014-2020 și al necesității păstrării și dezvoltării arhitecturii tradiționale maramureșene, prefectul județului Maramureș, ing. Anton Rohian, face apel către toți primarii din județ, să comunice Instituției Prefectului în cel mai scurt timp posibil, o listă a unor potențiali beneficiari ai acestei sub-măsuri.

“Este imperios necesar să incepem o diversificare a economiei rurale în Maramureș. Prin această sub-masură din PNDR putem stimula creşterea numărului de micro-întreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural dar și încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale.

Pentru a beneficia de finanțare, maramureșenii trebuie să îndeplinească simultan câteva condiții: să fie micro ori mic întreprinzători (cel puțin PFA) sau fermieri înscriși la APIA și concomitent să fie proprietari tabulari ai unei case de locuit tradiționale maramureșene sau meșteri tradiționali recunoscuți specializați în construcția caselor tradiționale, a porților maramureșene, gardurilor specifice sau a acoperișurilor din șindrilă. Este foarte important ca primarii din Maramureș să știe faptul că finanțarea este acoperită în procent de 100% de către comunitatea europeană! De aceea fac și prin intermendiul mass-media un apel la mobilizare și la implicare!” a declarat ing. Anton Rohian, prefectul județului Maramureș.

Importanța acestei inventarieri este dată de termenul scurt de depunere a proiectelor, până la data de 30 octombrie 2015. De asemenea, prin intervenția prefectului judetului Maramureș, ing. Anton Rohian, există sprijinul unor consultanți din partea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și a unor firme de specialitate. Totodată, prof. univ. dr. Avram Fitiu a dat asigurări că va sprijini și elabora aceste proiecte, împreună cu un grup de studenți de la Cluj, odată ce acest inventar va fi finalizat.

Ultima actualizare: 16:11 | 5.06.2024

Sari la conținut