Crescătorii de oi anunță scumpirea mieilor de Paște

Nemulțumiți de creșterea numărului de taxe și impozite pe care trebuie să le achite, crescătorii de oi anunță scumpiri de 10% pentru perioada Paștelui. Astfel, dacă anul trecut am putut cumpăra carcasa de miel la 23 de lei kilogramul, pentru anul acesta nu vom plăti mai puțin de 25 de lei.

Mieii fătați devreme, încă din decembrie 2013, vor ajunge să cântărească și 20 de kilograme, însă în mod normal ceilalți vor avea 10 – 12 kilograme. Prețul kilogramului va mai crește față de anul trecut, de la 23 la 25 de lei, din mai multe cauze: subvenția pe cap de ovină a scăzut, s-a adăugat și impozitul pe animale, dar și prețul crotaliului, pe care nu-l mai suportă statul, ci fermierul.

Iarna blândă și abundența furajelor au făcut ca primii miei să apară în ogradele crescătorilor cu aproximativ două luni mai devreme decât în mod normal, prin urmare, în perioada sărbătorilor de Paște numărul animalelor ar putea fi mai mare decât cel de anul trecut.

Cea mai mare parte a producției va lua, însă, calea exportului. Mieii din România sunt preferați de țările arabe, precum Libia sau Siria, de țările Europei de Vest, iar mai nou de chinezii, care în următorii trei ani și-au propus să achiziționeze de la noi nu mai puțin de trei milioane de oi.

Ultima actualizare: 10:50 | 8.05.2024

Sari la conținut