„Ceea ce încerc să realizez doar prin simpla forţă a cuvintelor scrise este să vă fac să înţelegeţi, să simţiţi şi, mai ales să vă fac să vedeţi. Atât şi nimic altceva, dar aceasta înseamnă atât de mult …” (Joseph Conrad)
Păstrători ai valorilor etno-culturale, ieudenii au reușit să împărtășească urmașilor lor limba, obiceiurile, portul și educația, pe vatra acestui sat născându-se oameni de valoare cu care comuna se mândrește.
La Ieud a fost descoperit „Codicele de la Ieud”, cea mai veche carte religioasă românească, care datează din 1391.
Manuscrisul are pe prima pagină anul 6900 pe care unii cercetători au descifrat-o ca fiind 1391-1392. Considerat cel mai vechi text scris cu litere chirilice dar în limba română, scrierea cuprinde Legenda Duminecii şi două omilii legate de Joia şi Duminica Paştilor şi este păstrat de Biblioteca Academiei Române. Există ipoteze contradictorii în privinţa datării acestui document, dar fără argumente ştiinţifice.
Un alt document medieval în limba română, de mare importanţă, este „Manuscrisul de la Ieud”, descoperit de către Andrei Bârseanu în 1921 în podul bisericii vechi.
Din punct de vedere cultural, comuna Ieud posedă valoroase obiective culturale, demne de aminitit fiind cele două biserici: Biserica din Deal și Biserica din Vale.
De asemenea, în Ieud se află un Muzeu al Satului, unde se regăsesc valorile tradiționale ale comunei cuprinzând obiecte de port popular și unelte specifice zonei.
Căminul cultural oferă localnicilor, şi nu numai, condiţii optime pentru susţinerea unor spectacole oferite de artişti amatori sau profesionişti, pentru desfăşurarea unor evenimente ca: serbările şcolare, nunţi, botezuri etc.
Aceste meleaguri au fost locuite, vreme îndelungată, de țărani știutori de carte, aici funcţionând şi prima şcoală românească din Maramureș.
Evenimente locale
În comuna Ieud se desfășoară anual, în prima duminică după data de 15 august, ”Întâlnirea cu Fii satului”, un eveniment cultural care contribuie la promovarea patrimoniului rural și la menținerea vie a tradițiilor locale.
Sărbătoarea „Întâlnirea cu Fiii satului” reprezintă o întâlnire de suflet, care a devenit deja tradiţie în Ieud. Sărbătoarea are în primul rând rolul de a păstra tradiția și datina locală și de a aduce împreună fiii satului din toate colțurile țării și chiar ale lumii, de la cei mai tineri, până la octogenari, cei mai în vârstă fiind reprezentați de nepoți sau strănepoți.