Traian Bilțiu-Dăncuș

Traian Bilţiu-Dăncuş s-a născut la 29 noiembrie 1899 în localitatea Ieud, Maramureş. Începând cu anul 1920 urmează cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, după absolvire ocupând un post de profesor la Şcoala Normală din Sighetu Marmatiei. Un an mai târziu pleacă la Paris, pentru a-şi desavârşi studiile. Se întoarce la Sighet în 1927, fiind încadrat la Liceul „Dragos Voda”. După Dictatul de la Viena se refugiază la Bucureşti unde a predat la mai multe şcoli pâna la pensionare.

Ca pictor a ramas ancorat în ruralitatea maramureşană pe care a zugrăvit-o în multiple ipostaze, cu har şi o evidentă nostalgie. Este suficient să enumerăm o parte dintre picturile sale pentru a constata că sufletul său artistic a rămas credincios acestui colţ de ţară: „Pereche maramure-şeană”; „Mulsul măsurii la Săpânţa”; „Biserica din Şes-Ieud”; „Pastorală maramureşeană”; „Moş Vlad din Cuhea”; „Am fost şi-om si”- ultima pictată după plecarea forţată la Bucureşti, fiind de altfel una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale datorită mesajului puternic transmis prin titlu.

Deşi format la şcoli de prestigiu în domeniu şi într-un mediu propice dezvoltării mijloacelor de expresie specifice modernismului, Traian Bilţiu-Dăncuş este perceput mai ales ca un exponent al tradiţionalismului, acest fapt fiind generat de temele abordate, aproape exclusiv inspirate de satul şi natura maramureşeană. Nu este exclus ca în lumea mondenă şi capricioasă a capitalei să fi fost etichetat ca un artist marginal, provincial dar pentru maramureşeni este fară echivoc plasat exact în centrul lumii noastre edificate pe tradiţii, poveşti şi legende. Lucrări precum „Zi de primăvară” sau „Legenda Cingălăului”- ultima, o interpretare vizuală a miturilor cu uriaşi care au populat în vremuri imemoriabile plaiurile maramureşene, par a fi coborâte direct din povestirile bătrânilor, au un uşor substrat naiv dar şi o amprentă locală de netăgăduit. În lucrările sale „clasice”, observăm o tuşă specifică artistului, care îl face uşor de recunoscut, o tratare serioasă a subiectelor, precum şi o serie de elemente de decor (icoane, blide, străiţi, etc.) care vin să completeze şi să sublinieze specificitatea locului.

Este unul dintre coloniştii băimăreni ai Şcolii de pictură a lui Hillosy Simon, unde a fost prezent în verile anilor 1921, 1922, 1023, 1924 si 1926 .

Traian Bilțiu Dăncuş a pictat frescele din interiorul Bisericii de zid cu hramul „Sfinții Arhangheli” din Sarasău, județul Maramureş, construită în Evul Mediu şi datată undeva între secolele 15-16.

Ultima actualizare: 11:09 | 18.10.2024

Sari la conținut