Ioan Bilțiu-Dăncuș

Ioan Bilțiu-Dăncuș (n. 13 martie 1892, Ieud, Maramureș, comitatul Maramureș, Regatul Ungariei – d. secolul al XX-lea) a fost delegat al Reuniunii învățătoriulor români din Maramureș la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
A urmat Școala Normală de învățători din Sighet, Cursurile fără frecvență ale Universității din Cluj. A fost învățător, profesor de limba română si franceză la liceul Dragoș Vodă din Sighet.

A înființat prima gazetă românească din Maramureș, ziar Sfatul din Sighet. A desfășurat o intensă activitate publicistică, colaborând la publicațiile locale Sfatul, Gazeta Maramureșeană, Maramureșul, Graiul Maramureșului, precum si la diverse publicatii centrale.
În noiembrie 1918 a fost secretar al Consiliul Național Român al comitatului Maramureș. La 1 decembrie 1918 a reprezentat Reuniunea învățătorilor români din comitatul Maramureș.

În 1919 a fost luat prizonier de trupele maghiare pe linia demarcațională de la Săpânța, dar a fost salvat de armata română care între timp ocupase zona.

Ultima actualizare: 16:11 | 5.06.2024

Sari la conținut