Cimitirul evreiesc

Ridicat pe un deal cu vedere la satul Ieud, cu o deosebită valoare istorică, artistică și umană, acest vechi cimitir evreiesc este un memento al Maramureșului.

Aici se pot găsi morminte ale rabinilor, a oamenilor de vază sau a cetățenilor simplii.

S-a evidenţiat că din punct de vedere etnografic şi estetic, pietrele de mormânt evreiești sunt interesante prin formă şi dimensiune, prin raportul dintre inscripţie şi ornamentare ca spaţialitate şi stil, îmbinarea caligrafiei cu ornamentica, modul în care relieful alternează planurile. Motivele ornamentale au un caracter simbolic, alegoric, profesional, onomastic, ritual. Motivele cele mai frecvente ar fi: Leul, Pasărea, Grifonul, Menora, Arborele vieţii, Mâinile binecuvântării, Tora, Coroana, peştii, urşii, cerbii, ciutele.

În 1924 au existat aproximativ 800.000 de evrei din Maramureș, Bucovina și Basarabia. La acel moment România a fost unul dintre puținele locuri din lume unde evreii puteau deține terenuri și a avea propriile lor comunități.

Chiar și după al doilea război mondial au existat încă aproximativ 450.000 de evrei din România. Stalin, care era notoriu anti-semit, a întors guvernul împotriva evreilor. Mai târziu, Nicolae Ceaușescu i-a vândut în mod efectiv de evrei în Israel pentru prețul unei vize de ieșire de aproximativ 3.000 dolari. Prin 1989, peste 300.000 au plecat, rămânând în România doar 12.000 de evrei.

Potrivit statisticilor, numărul de evrei este în continuă scădere. În 1992 în țara noastră au rămas 8955 de evrei, iar în 2002 numărul acestora a scăzut la 5870. Potrivit ultimului recensământ realizat în 2011 s-a constatat că în Maramureș mai trăiesc doar 24 de evrei.

Ultima actualizare: 11:20 | 23.08.2024

Sari la conținut